Welkom

 

Boek

 

Gebroken Ogen

Recencies

Op de site van Boekentip.nl staat een artikel Over het boek "Gebroken ogen". Lees hier het hele artikel. Hier kunt u luisteren naar een opname van Omroep Flevoland. 

Onderstaand vindt u diverse recencies:

Prof. Dr. J.M. Loonen
Arts / klinisch farmacoloog, ‘s Hertogenbosch, 6 augustus 2010

Dit boek geeft vooral een verhaal van mensen: een moeder en haar zoon en hun belangrijke anderen. Wat droevig dat het zo gelopen is. Laten wij ons inzetten om het beter te gaan doen. Daarom raad ik het lezen van dit werk van harte aan hulpverleners, politici, ambtenaren en zorgverzekeraars aan.

Prof. Dr. J.M. Loonen ,

Arts / klinisch farmacoloog.

‘s Hertogenbosch, 6 augustus 2010

 

Coleta Platenkamp
Amsterdam, 28 september 2011

De strijd voor verbetering van bestaande procedures waarin de moeder van Remco zijn leven beschrijft en hoe zij heeft gestreden en strijdt voor gerechtigheid. Remco, een jonge man die last had van depressies, stierf op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een niet opgemerkte, onbehandelde (morbide) diabetes. Een lijvig boek waarvan Prof. Dr. Anton Loonen zegt: ‘Dit boek geeft vooral een verhaal van mensen: een moeder en haar zoon en hun belangrijke anderen. Wat droevig dat het zo gelopen is. Laten wij ons inzetten om het beter te gaan doen. Daarom raad ik het lezen van dit werk van harte aan hulpverleners, politici, ambtenaren en zorgverzekeraars aan.’

Coleta Platenkamp,

www.patientenervaringsverhalen.nl

Amsterdam, 28 september 2011

 

Joop Berends
Stichting Geesdrift - Maliebaan 71H 3581 CG Utrecht

Als we aan depressie denken, dan denken we vaak aan geestelijke oorzaken. Iemand kan door te veel stress depressief raken of iemand heeft iemand verloren en raakt geïsoleerd en depressief. Gemiddeld wordt 1 op de 5 wel eens depressief en gemiddeld gebruiken ruim 900.000 mensen antidepressiva. Dat is veel en je kan je afvragen of bij een niet ernstige depressie wel medicijnen nodig zijn. Vaak blijkt “praten” en dus therapie een betere optie. Maar wat gebeurt er als de depressie niet wegtrekt of verbetert door behandeling? Het komt voor dat er mensen zijn die jarenlang onder behandeling zijn en waarbij de echte oorzaak van de depressie niet wordt vastgesteld en behandeld. Vaak gaat het dan om lichamelijke oorzaken.

Waarom is dat zo erg? Ten eerste wordt de werkelijke oorzaak niet behandeld en ten tweede krijgt de cliënt vaak de schuld in de schoenen geschoven. De behandeling slaat niet aan omdat de cliënt niet beter wil worden. Dat blijkt vaak uit uitspraken van de behandelaar als “geen ziekte-inzicht”. Tot slot kan de depressie verergeren doordat niets helpt en er dus geen hoop is op verbetering voor de cliënt. Een negatieve spiraal als het ware.

Wat zijn de lichamelijke oorzaken van een depressie? Wel dat kan zijn een infectieziekte, een hersentumor, een hormonale stoornis, een auto-immuunziekte of een stofwisselingsziekte. (traag werkende schildklier) Verder treed er bij veel ziekten een depressie op als reactie, denk bijvoorbeeld aan kanker, CVA (hersenbloeding) en Alzheimer. Maar ook diabetes 2 en depressie gaan vaak samen.
Elke arts hoort dit eigenlijk te weten, maar waarom worden veel cliënten met depressieve klachten dan niet lichamelijk onderzocht? Magdalena Charlot beschrijf in haar boek “gebroken ogen” hoe de psychiater van haar zoon Remco (hij leed ook aan een depressie) het niet nodig vond haar zoon lichamelijk te onderzoeken en als gevolg daarvan overleed aan een veel te hoge suiker en dicht geslibde aderen. Is haar zoon een uitzondering? Nee, want jaarlijks overlijden door medische missers meer dan duizend cliënten onnodig.

Het is nog geen standaard protocol in de GGZ dat mensen met depressieve klachten medisch onderzocht worden. Dat moet veranderen. Sowieso is een medische onderzoek gewenst als er sprake is van vage klachten (het zit tussen je oren) of gebruik van anti-psychotica.

Joop Berends, Stichting Geesdrift - Maliebaan 71H 3581 CG Utrecht

 

Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie
juni 2012

Aandacht voor lichamelijk onderzoek

Namens Magdalena Charlot vragen wij uw aandacht voor lichamelijk onderzoek bij cliënten die zich aanmelden met psychische problemen. Haar zoon Remco was in 2006 in behandeling bij een GGZ instelling. Daar werd niet uitgesloten dat zijn klachten ook een lichamelijke oorzaak konden hebben. Remco overleed ten gevolge van een veel te hoog bloedsuikergehalte.
Op de website van mw. Charlot vindt u meer informatie over wat ze doet om dit probleem op de kaart te zetten.

Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie - juni 2012