Welkom

 

Boek

 

Gebroken Ogen

Over het boek

Graf van Remco Het eerste deel van het boek beschrijft het leven van een jong gezin. Een Nederlandse vrouw die gehuwd is met een Amerikaanse man. Aan het eind van zijn contract beëindigt de man zijn werk op de vliegbasis Soesterberg en het gezin verhuist naar Amerika. Daar ontmoeten zij een andere cultuur.

Moeder keert na 5 jaar en echtscheiding samen met haar zoon en dochter terug naar Nederland en, maakt een nieuwe start. Remco, de zoon, zal zijn vader in Amerika steeds intenser gaan missen. Dad , onderhoudt vanuit de U.S.A. het contact met zijn zoon oppervlakkiger en minder frequent naarmate er meer tijd verstrijkt.

Dit zal uiteindelijk, op een sluipende wijze, een invloed krijgen op Remco’s dagelijkse leven. Op een openhartige manier wordt de ontwikkeling van het eenoudergezin en de ontwikkeling van Remco op een leesbare manier neergezet. Momenten van liefde en succes maar, ook emotie en soms teleurstelling. Teleurstelling die steeds weer wordt overwonnen totdat Remco komt te overlijden.

Het tweede deel beschrijft het onnodig overlijden van Remco als gevolg van een extreem hoge bloedsuikerwaarde van 74. Remco is op dat moment onder behandeling van een arts/psychiater die het niet nodig acht om hem lichamelijk te (laten) onderzoeken. De arts/psychiater beweert op de meest zorgvuldige manier, volgens geldende protocollen, te hebben gehandeld. Remco’s moeder maakt de zware gang naar het tuchtcollege om aan te tonen dat er geen sprake is geweest van zorgvuldig handelen en, dat protocollen op essentiële punten tekortschieten.

Het Regionaal Tuchtcollege te Zwolle doet op 12 juni 2008 een uitspraak waaruit duidelijk naar voren komt dat de behandelend arts/psychiater zeer ernstige nalatigheid wordt verweten.
Herhaling van de geschiedenis zou zich opnieuw kunnen voltrekken omdat de protocollen (nog) niet of nauwelijks zijn aangepast. In het boek wordt aandacht gevraagd voor deze onwenselijke situatie.